Prullenbakvaccin

Wilt u een prullenbakvaccin? Check het nu

Gezondheid

Om overgebleven (resten) van coronavaccins in ons land zo doelmatig mogelijk in te zetten, is een website in het leven geroepen. Speciaal voor mensen boven de 18 jaar die zo snel mogelijk gevaccineerd willen worden.

Huisartsen, ziekenhuizen en de GGD-prikkers houden aan het einde van de dag altijd vaccins over, dat is niet te voorkomen. Maar als de vaccinvloeistof eenmaal geopend is, kan of mag deze niet altijd bewaard worden.

Huisarts Marco Blanker, mede initiatiefnemer van de website: „Dat moet dus de prullenbak in en dat is zonde, want veel mensen willen wél heel graag een vaccinatie. Deze website voorkomt spillage en versnelt de vaccinatiegraad.”

De matchingwebsite prullenbakvaccin.nl koppelt dus zorgmedewerkers die vaccins over hebben aan het einde van de dag, met mensen die er graag een ontvangen. Het gaat wel om álle vaccins die zijn toegelaten en geregistreerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Wie zich inschrijft als ontvanger krijgt geen keuze in het vaccin. Dus het kan ook om AstraZeneca gaan waarvan het ministerie adviseert om deze niet te zetten bij 60-minners, maar die wel onder strikte voorwaarden gezet mag worden.

Volgens huisarts Blanker had de overheid de helft van het probleem al kunnen oplossen door het alleen bij vrouwen onder de 60 af te raden. „Want bij mannen zie je de bijwerkingen nauwelijks.”

Verstoppertje

„Bij AstraZeneca speelt de overheid een soort verstoppertje”, vindt Blanker. „Het huis staat in brand, maar we gebruiken niet de blusslangen die we hebben. Nee, we wachten op nieuwe die we nog uit moeten pakken.”

„Er is een groep mensen die zich prima bewust is van een klein risico op trombose en te weinig bloedplaatjes én die dat risico wel willen nemen. Er zijn huisartsen die dus toch deze mensen vaccineren, hoewel je als huisarts dan wel kwetsbaar bent. Mocht er toch wat gebeuren, dan heb je als huisarts dus niet de overheidsregels gevolgd.”

Banner rood

Petitie

Overigens is er er ook op petitie.nl een actie gestart voor kwetsbare 60-plussers die geen AstraZeneca willen vanwege de mogelijke bijwerkingen. De handtekeningenactie met 45 stuks loopt tot op heden geen storm. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelt dat je het vaccin moet nemen dat je wordt aangeboden en als je dat niet neemt, je als vaccinweigeraar achteraan moet sluiten en wachten op je nieuwe beurt. Blanker: „Dat is wel een extra probleem, want deze groep heeft door de leeftijd een hogere kans op complicaties voor Covid-19.”

Op de website prullenbakvaccin kunnen aanbieders van vaccins dagen en tijdslots aanbieden. De ontvanger ziet op de kaart een groen huisje voor een priktijdstip. Er is geen garantie op de prik, want er is altijd een kleine kans dat het vaccin toch op is – bij veel geïnteresseerden – of dat de huisarts om bepaalde redenen de praktijk toch vroeger moet sluiten en toch niet kan vaccineren.

De initiatiefnemers hopen op veel vraag en aanbod. Het is bedacht door Bernard Leenstra, huisarts in opleiding en Marlies Schijven, chirurg Amsterdam UMC en Chief Medical Information Officer van VWS. Huisarts Blanker: „Vaccineren is de enige manier uit de epidemie te komen.”

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is niet te spreken over het initiatief. De vaccins zijn van het RIVM en het is „niet aan anderen” om de middelen te verdelen, aldus het ministerie.

Bron: Telegraaf.nl