elastieken

Geschrokken veroorzaker van ‘elastiekenplaag’ in Oosterschelde meldt zich én belooft beterschap

Natuur

Overal langs de Oosterschelde zijn te vinden: dikke witte elastieken. Na een lange zoektocht heeft stichting De Noordzee heeft de veroorzaker gevonden. Lenger Seafoods uit Yerseke zegt ‘enorm geschrokken’ te zijn van de vervuiling en belooft beterschap. Ook wil het bedrijf helpen met opruimen van de elastieken en een milieuvriendelijk alternatief onderzoeken.

Marijke Boonstra, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee kwam de ‘elastiekenplaag’ op het spoor via Natuurvereniging Tholen. ,,Zij mailden ons met de vraag of wij wisten waar de elastieken vandaan kwamen. Ik herkende ze meteen, deze elastieken worden gebruikt om scheermessen te bundelen.” Boonstra dook in de zaak en kwam erachter dat ook vrijwilligers van het Schone Rivieren-project regelmatig elastieken vinden aan de oevers van de Oosterschelde.

Mooi voorbeeld van hoe bedrijf reageert

Een item van Omroep Zeeland vestigde voor nog meer aandacht op het probleem. ,,Lenger herkende de elastieken en meldde zich bij de Natuurvereniging Tholen.” Boonstra besloot contact op te nemen en werd positief verrast. ,,Dit is een heel mooi voorbeeld hoe je als milieu-organisatie wil dat bedrijven reageren.”  Lenger Seafoods was niet alleen geschrokken maar ondernam ook direct actie. Volgens het bedrijf is het nu uitgesloten dat er nog plastic elastieken vanuit de productielocatie in Yerseke in de Oosterschelde terechtkomen. ,,Ook willen ze met medewerkers helpen opruimen.” 

Banner rood

Maar hoe komen elastieken nu vanuit een schaal- en schelpdieren verwerkende fabriek in de Oosterschelde terecht? Het antwoord is te vinden in de ‘stortplaats’, enkele kilometers uit de kust van Yerseke. Daar mogen bedrijven ‘tarra’ storten: schelpen en ander natuurlijke afvalmateriaal dat vrijkomt bij het verwerken van bijvoorbeeld mossels. Of zoals in het geval van Lenger Seafoods scheermessen die op de Noordzee worden gevist en in Yerseke worden gereedgemaakt tot winkelklaar product. Tijdens dit proces wil nog wel eens een elastiek losschieten. Lenger heeft nu ‘technische maatregelen’ genomen die voorkomen dat het plastic bij de verkeerde afvalstroom belandt.

Risico’s van tarrastort

Boonstra verwacht dat de komende tijd nog meer elastieken zullen aanspoelen die vanuit de stortplaats op drift zijn geraakt. Waarschijnlijk drijven er duizenden exemplaren in de Oosterschelde. Robin Valentijn, die dagelijks zwerfafval in de gemeente Kapelle opruimt, heeft alleen al in z’n eentje de afgelopen twee jaar meer dan honderd elastieken gevonden bij Wemeldinge. ,,En op Tholen vonden ze er 140 op één dag.” De zaak is verder aanleiding voor Stichting De Noordzee om -figuurlijk- te duiken in mogelijk andere negatieve effecten van de tarrastort in de Oosterschelde.

Bron: BNDeStem.nl