steenarend

Steenarend: eigenwijze rover in de lucht

Natuur

Maak maar ruimte aan je muur want deze stoere vogel bestormt jouw slaapkamer! Waar spot je deze gigantische vogels, wat eten ze en hoe praten ze met elkaar? Lees nu alles en meer over de steenarend!

Golden Eagle

De vogel op de foto is een echte steenarend, ook wel bekend als: golden eagle. En dat is niet voor niets, zijn goudbruine veren glanzen in het licht als hij voorbij vliegt. Het beest heeft van wel 80 cm tot 93 cm! Da’s even groot als een grote gans. Maar dit gigabeest zit niet te chillen in de vijver, het is een echte roofvogel. Hij vliegt circelend rond op zoek naar zijn prooi. Zijn scherpe oog ziet elke kleine beweging op twee kilometer afstand.

Leefgebied

In Nederland komen de vogels nauwelijks voor! Als ze hier al gespot worden, is dat alleen in de wintermaanden. In de rest van Europa wordt de vogel vaker gezien. Wil je deze vliegende rover in het echt zien? Dan zul je een stukje moeten reizen. In Italië, Spanje en Scandinavië maken ze hun nesten en broeden ze de eieren uit.

Banner rood

Snacken

Op twee kilometer boven de grond cirkelt de steenarend rond. Hij heeft wel trek in een hapje en speurt de omgeving af. Dan valt zijn oog op een konijn. Van zijn gigahoogte duikt hij naar beneden en voor zijn prooi de benen kan nemen, heeft hij ‘m van de grond gegrist. Ha, da’s een lekkere snack!

Geen angst

Maar als je dacht dat een steenarend alleen beestjes kiest die kleiner zijn dan hij, heb je ’t mis. De vogel valt ook weleens herten en coyotes aan. Er zijn zelfs filmpjes en foto’s van een steenarend die een berenjong aanvalt. Bang? Dat zijn deze vogels zeker niet!

Ik roep je!

De steenarend heeft een eigen zang geluid. De zang is klinkt als “kjie-kjie-kjie” en gaat steeds hoger! Benieuwd? Hier hoor je hoe het klinkt! Deze roep gebruiken de vogels natuurlijk voor verschillende dingen. Zo kunnen ze roepen naar anderen als ze in gevaar zijn. De vogels communiceren zo met elkaar. En als ze kleintjes hebben is dat ook heel handig! De babyvogels piepen om eten en de ouders roepen dat ze eraan komen.

Bron: Zozitdat.nl