tuinonderhoud

Zo help je de natuur een handje in je eigen tuin

Natuur

Met je eigen tuin bijdragen aan het welzijn van moeder aarde? Dat kan natuurlijk, alle beetjes helpen. De natuur ondersteunen geeft een goed gevoel, zeker als we samen de schouders er onder zetten. We zetten vast een paar haalbare ideeën voor je op een rij. 

1: Meer groen!

photo of ivy plants
Photo by Kelly Lacy on Pexels.com

Het beste voor het milieu is natuurlijk veel groen in de tuin. Denk eens aan een groene erfafscheiding. Met een klimplant op een trellis scherm, een beukenhaag of met groenblijvende laurier maak je een hippe groene schutting die zuurstof produceert.

2: Kies voor hout van dichtbij

Wil je toch een houten schutting, kies dan verantwoord hout van dichtbij. Denk bijvoorbeeld aan onbehandeld Lariks Douglas hout uit Nederland, thermisch gemodificeerd grenen uit Zweden of Robinia hout uit Hongarije. Bij tropisch hardhout heb je te maken met een enorme transportvervuiling. (De 15 grootste containerschepen ter wereld zijn net zo vervuilend als alle auto’s wereldwijd).

3. Tuin bestraten: minder maar wel beter

keramische tegels

Een volledig bestrate achtertuin is echt een no-go. je hebt dan niet alleen weinig groen, maar bezorgt je uw buren en de gemeente veel problemen met de afvoer van hemelwater. Denk voor het bestraten van een terrasje eens aan keramische terrastegels in plaats van beton of natuursteen. Keramiek wordt namelijk van klei gebakken, een relatief onschadelijk productieproces. Keramiek heeft bovendien een lange levensduur zonder verkleuring. Keramiek valt volledig te recyclen en mag daarom een circulair materiaal genoemd worden.

4. Ga moestuinieren

moestuin

Groente en fruit in je eigen moestuin kweken vergt wat oefening om het te leren. Heb je het eenmaal onder de knie, dan bespaart het een enorme berg verpakkingsmateriaal, transportvervuiling en energieverbruik. Begin met de eenvoudiger te kweken groenten en fruit, zoals tomaten en bessen. Of plant een pruimenboom. Een paar kippen in de tuin leggen ook nog eens verse eieren. Uw kippen voert u met uw eigen groente- en fruitafval. Dit hoeft dan weer niet afgevoerd te worden door een vuilniswagen. Lekker circulair!