anale swab

China roept nieuwe testmethode in het leven: de anale coronatest

Opmerkelijk

Een anale coronatest in plaats van een uitstrijkje uit neus en keel. Ongemakkelijk, maar naar verluidt veel nauwkeuriger. China neemt om die reden de testmethode in gebruik.

Staatsmedia berichten dat inwoners in sommige wijken in Peking vorige week een anale test met staafje hebben ondergaan.

ANALE CORONATEST

Daarnaast worden de testen ook al gebruikt in quarantainecentra. China reageert bij grootschalige én kleinschalige corona-uitbraken door gebieden af te sluiten en op grote schaal inwoners te testen.

Volgens een Chinese arts zijn sporen van het coronavirus langer terug te vinden in de anus dan in de luchtwegen. Dat vertelde hij aan staatszender CCTV. Maar niet alle experts zijn enthousiast. De krant Global Times schrijft dat de ingrijpende testmethode omstreden is. Een wetenschapper van de universiteit van Wuhan meent dat testen via neus en keel nog altijd het meest efficiënt is.

Op sociale media blijven grappen over het testbeleid niet uit. ‘Ik heb twee anale testen gedaan en moest daarna ook een keeltest doen. Ik was zo bang dat de verpleegkundige zou vergeten een nieuw teststaafje te pakken’, schrijft een gebruiker op berichtensite Weibo. ‘Ik ben zo blij dat ik eerder al ben teruggekeerd naar China’, merkt een andere gebruiker op.

Bron: Linda.nl