bootje

Dit stel vond geen geluk in Nederland en stierf in armoede aan boord van ‘oud teringbootje’

Opmerkelijk

De twee Oost-Europese arbeidsmigranten die vorige maand in bittere armoede omkwamen aan boord van wat de buurt noemt een ‘oud teringbootje’ aan de Haagse Waldorpstraat kwamen uit Polen. Het gaat om een vrouw van 46 en een man van 33 jaar.

Nabestaanden van de twee zijn volgens de gemeente via de Poolse ambassade opgespoord in verband met overleg over repatriëring van de lichamen en de uitvaart. ,,In dit soort omstandigheden wordt de ambassade van het land waar de overledene vandaan komt  geïnformeerd. Zij nemen contact op met de familie. Die kan dan besluiten hoe ze de begrafenis willen organiseren. Dat is ook in dit geval gebeurd’’,  aldus de gemeente. 

Kacheltje

Aan boord van het gammele bootje in Laakhaven probeerden de twee Polen te overleven en ’s nachts warm te worden met een klein kacheltje. De twee hadden het scheepje echter vanwege de kou dusdanig strak ingepakt met dekzeil dat de ruimte niet goed werd geventileerd. Koolmonoxidevergiftiging is ze fataal geworden. ,,Een noodlottig ongeval’’, bevestigt de politie. 

Ze denken dat ze naar het Las Vegas van Europa gaan

~Hans Thunnissen

Aan boord moet het pure ellende zijn geweest. In de krappe ruimte van amper drie vierkante meter werd geslapen en lag het vol kledingstukken, maar ook met etensresten en een pot Dove bodylotion.

,,We komen dit soort misstanden veel tegen’’,  zegt Hans Thunnissen die Poolse mensen in nood begeleidt via belangenorganisatie Polska Porada.

Mensenhandel

,,In Laak is het schrijnend.  Puur armoede en mensenhandel.  Polen die in eigen land werkloos zijn,  worden door malafide uitzendbureaus onder valse voorwendselen gerekruteerd in hun thuisland. Ze denken dat ze naar het Las Vegas van Europa gaan, en dat is Nederland.”

Hopend op een goede toekomst, rijden ze met busjes naar Den Haag. ,,Waar ze  in kamers worden  gestapeld met twaalf man tegelijk. Daarna worden ze uitgebuit voor productiewerk in de kassen of de haven van Rotterdam. Het is puur intimidatie.  Staat je gezicht ze niet meer aan, of is je  contract afgelopen, dan sta je zonder geld op straat.  Iedere dag horen we hier over. Niet dat mensen doodgaan zoals deze twee Polen, maar wel dat ze dakloos worden: Zoek het maar uit.”

We doen veel moeite voor een waardig, respectvol afscheid

~Gemeente Den Haag

Sommige arbeidsmigranten weten de weg naar de noodopvang te vinden. ,,Anderen slapen in het park.’’  En de wrakbootjes in Laakhaven zijn volgens getuigen al tijden met enige regelmaat een beproefde plek voor daklozen. 

Ambassadeur

De Poolse ambassadeur Marcin Czepelak sloeg in 2019 nog alarm over de uitbuiting van zijn landgenoten. Vanwege de privacy van de twee overleden Polen kan hij nu niet op hun tragische dood reageren. 

,,Triest‘’, vindt de bekende horecaman Leo Dommanschet van Leo’s Koffiehuis in Laakkwartier de dood van de twee Oost-Europeanen die eigenlijk hun geluk zochten in Nederland. De oudste wrakbootjes in zijn buurt waar daklozen zich verschansen moeten volgens hem geruimd worden om meer incidenten, maar ook vandalisme te voorkomen.  ,,Dit zijn op zijn Haags gezegd oude teringbootjes. Dit is geen reclame voor de stad’’,  zegt hij.  De omstandigheden aan boord, vindt hij mensonterend. 

‘Waardig’

De gemeente kan vanwege de privacy niet duiden of de twee Polen begraven kunnen worden in hun thuisland. Het stelt dat er veel inzet is geweest om de nabestaanden te bereiken: ,,We doen veel moeite voor een waardig, respectvol afscheid.’’  Kosten voor het transport van de lichamen worden wel in rekening gebracht. ,,Dat is aan de familie.’’ Hebben achterblijvers geen geld dan wacht in dit soort situaties een begrafenis in Den Haag op kosten van de stad. ,,Die uitvaart wordt óók in dat geval met alle zorg omkleed.’’ 

Bron: AD.nl