slot

Gevangenis moet 600 sloten veranderen door één WhatsApp-foto van stagiair

Opmerkelijk

Een enkel WhatsApp-berichtje kostte niet alleen een stagiair in de gevangenis van Heidering nabij Berlijn zijn baan. Mogelijk moet hij ook nog eens 50.000 euro aan schadevergoeding betalen.

De stagiair was blijkbaar zo blij met zijn nieuwe werkplek dat hij trots via WhatsApp een foto stuurde naar zijn vrienden. Op het beeld was hij zelf te zien mét – eveneens duidelijk in beeld – de hoofdsleutel (loper) in zijn handen. 

Een fatale fout, want volgens Duitse media kunnen experts de sleutel alleen al van een foto nabootsen en kan zo een kopie in handen van een gevangene terechtkomen. Dan is er sprake van acuut ontsnappingsgevaar.

Staatsgeheim

Een sleutelprofiel in een gevangenis wordt beschouwd als een staatsgeheim. Toen de directie van het detentiecentrum zag wat de stagiair had gedaan, greep ze meteen in. De verantwoordelijken lieten onmiddellijk alle sloten vervangen. Daarvoor werden twintig medewerkers opgetrommeld. Zij mochten niet stoppen voor alle sloten vervangen waren. Ze waren de hele nacht bezig. Volgens experts kost zo’n omvangrijke operatie ongeveer 50.000 euro. De oude sleutels moesten vervolgens vernietigd worden.

De stagiair is zijn stageplaats nu kwijt en wordt de toegang tot de gevangenis ontzegd. Ook overweegt de gevangenisdirectie de gemaakte kosten op hem te verhalen, zo melden Duitse media.

Bron: AD.nl