Highway 1

Een van de beroemdste autowegen ter wereld is kapot!

Reizen

De kustweg tussen San Francisco en Los Angeles, pal langs de Stille Oceaan, is geliefd bij toeristen en filmmakers. De kaskraker Basic Instinct, de serie Big Little Lies en tal van andere Hollywoodproducties gebruikten hem als decor, vaak zelfs in de openingsshots. Maar nu is er een stuk uit deze beroemde weg geslagen.

Wie op de Highway 1 rijdt, ziet vanuit de auto vaak dolfijnen, orka’s, otters en soms zelfs walvissen zwemmen. De oceaan is nooit ver weg en het lint van asfalt, dat langs de bergen slingert, is dan ook een van de populairste toeristische bestemmingen tussen San Francisco en Los Angeles. Maar afgelopen weekend ging het mis. 

Hevige regenbuien leidden tot een aardverschuiving. Alle infrastructuur voor waterafvoer raakte in een mum van tijd verstopt door de afgebrokkelde bergen, weggeschoven aarde en vegetatie, afval en modder. Het water gutste over de autoweg, die uiteindelijk over een afstand van 46 meter letterlijk openscheurde. De asfaltdelen van Highway 1 belandden onderaan de klif, bij de oceaan. Er is zo’n groot gat geslagen in de weg dat reparatie minimaal een jaar in beslag zal nemen. De wegautoriteiten van CaliforniĆ« zijn al dagenlang bezig met onderzoek dat duidelijk moet maken of de weg nog te redden is, en zo ja, hoe. 

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat een stuk weg uit de Highway 1 wordt geslagen. In 2017 gebeurde dat ook al, toen eveneens met desastreuze gevolgen. En eind vorig jaar was de weg eveneens al maandenlang afgesloten, vanwege bosbranden. De plek des onheils bevindt zich nu in Monterey County, bijna 50 kilometer ten zuiden van de beroemde brug bij Big Sur. Highway 1 blijkt in totaal op wel zestig plekken beschadigd door het noodweer. De Californische wegbeheerder, Caltrans, kan niet zeggen wanneer de weg hersteld zal zijn. Autoverkeer dat de komende tijd de route langs de kust wil volgen, is gedwongen om minimaal twee uur om te rijden. 

Bron: AD.nl