triomfwagen 1

Erotische afbeeldingen op opgegraven triomfwagen Pompeï

Wereld

Archeologen hebben in de oude Romeinse stad Pompeï een unieke ceremoniële wagen uit de oudheid opgegraven. Pompeï in Italië werd in 79 na Christus door as en lava bedolven toen de nabijgelegen vulkaan Vesuvius uitbarstte.

Het ijzeren voertuig met vier wielen is nagenoeg intact en aan de zijkant versierd met decoraties van tin en brons waarop mannen en vrouwen in erotische taferelen zijn afgebeeld.

Volgens onderzoekers is deze vondst, die werd gedaan in Villa Civita Giuliana in het noorden van de stad vlakbij het Zuid-Italiaanse Napels, uniek voor Italië.

triomfwagen 3

Volgens de eerste bevindingen werd de triomfwagen door de Romeinse elite gebruikt voor feestelijke gelegenheden. Er was plek voor een of twee personen. Op het terrein van de villa zijn in 2018 de stoffelijke resten van drie paarden gevonden. 

De Italiaanse minister van Cultuur was blij met de ontdekking: “Pompeï blijft ons verbazen met zijn vondsten en dat zal nog vele jaren duren, met nog twintig hectare die nog moet worden uitgegraven.” 

Populaire bezienswaardigheid

Pompeï ligt aan de voet van de Vesuviusvulkaan en er leefden ten tijde van de uitbarsting in 79 na Christus ongeveer 13.000 mensen. De stad werd in de 18de eeuw herontdekt. De archeologische vindplaats is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Italië.

Bron: RTLnieuws.nl